dilluns, 3 de març del 2008

Reunió amb Esquerra

¡ Hola !

Aquesta setmana passada he anat a tope per una sèrie de temes, tot amenitzat per la lectura de l'última aventura de Harry Potter i m'havia quedat al tinter una reunió que vam celebrar amb Esquerra.

No fa encara dos setmanes la gent d'ICV ens vam reunir amb els companys i companyes d'Esquerra de La Roca del Vallès. La reunió va ser un laborable, a la nit (molt tard pel meu gust) i a Can Torrents. La porta ens la va obrir el regidor, l'Albert Gil, però no es va quedar a la reunió (tampoc ho va fer amb el PSC). Aquesta trobada va ser propiciada per ERC ja que volien tractar alguns temes amb nosaltres :

Contractació d'un tècnic en participació.

Ja sabeu que el nou equip de govern és de gran tolerància, obert, participatiu i democràtic i per això ha contractat un tècnic de participació. Bé. Però resulta que el tècnic de participació contractat (que a dia d'avui ja ha signat el contracte) és el número 2 d'Esquerra per La Roca del Vallès, el senyor Xavier del Villar. Aquest senyor engrossirà seva butxaca amb 20.000 e anuals a canvi de que explori noves formes de participació. O sigui, els volen muntar un Consell del Poble (que per cert, no ha funionat enlloc).

No podem negar que la contractació d'aquesta persona és perquè ocupi un càrrec de confiança en l'estructura municipal i ser els ulls d'ERC a l'Ajuntament. Això ho fa tothom, i en Dani és defensor que la contractació d'aquestes persones, lluny del perfil polític, han de ser persones que generin a l'Ajuntament majors beneficis que el que se'ls hi paga. La majoria de vegades, lamentablement, no és així.

El més curiós va ser com va justificar un membre d'Esquerra la seva contractació : el sou assignat per cobrir aquesta plaça és molt baix (?) i cap tècnic en participació voldria ocupar la plaça. Per 20.000 € anuals no trobaven res millor que el Sr. del Villar. Con va dir en Trillo quan era president del Parlament (i si m'ho permeteu) ¡Manda huevos!

En Dani els va rebatre els arguments fent un repàs de les diferents opcions que tenien per contractar a tècnics de veritat ja que hi ha vàries vacants (i cada dia més. Marxa de l'Ajuntament un tècnic per mes) i que podien ser cobertes per personal qualificat. Com si sentissin ploure.

Crispació

Esquerra també ens va parlar de que s'hauria de fer un esforç per rebaixar el nivell de criispació que hi ha al municipi. Entenem, i així els hi vam fer saber, que l'element generador de crispació és un, i que ja ho va fer durant la seva etapa d'oposició i ho segueix fent des del govern municipal. Si no s'elimina aquest cáncer, no es podrà eliminar la malaltia.

Col·laboració

Ens van extendre la ma a futures reunions i col·laboracions per parlar de les decisions municipals i poder recollir les nostres suggerències i crítiques (sempre constructives). Ens van oferir poder consensuar mocions. No ho entenc. Per norma general, les mocions són una eina que utilitza l'oposició per presentar iniciatives que, també per norma general, porten una diferent visió a la de l'equip de govern. Si la nostra formació hagués de presentar a moció (que no podem perquè s'ha de tenir representació municipal), començaria reclamant la vivenda pública. Què podrem consensuar amb qui vol aturar tot ? Vaig tenir la sensació -d'altra banda gens desconeguda- de que Esquerra sempre juga a ser govern i oposició. És com aquelles persones que volen tenir tots els drets però cap deure. Des del meu punt de vista, això no és responsabilitat.

Llavors va sorgir el tema del consell del poble. Nosaltres no som partidaris dels Consells del Poble perquè considerem que aquesta funció l'han de complir les associacions de veïns i veïnes, i que ens agrada més un model transversal o temàtic ; consell de l'esport, de solidaritat o de la gent gran, on es puguin discutir les problemàtiques per col·lectius i no per territorialitat. Vam estar discutint del tema. Al final, ja em va quedar clar : Consell del Poble, està decidit. És per això que algunes persones properes (tant properes que han pagat la campanya de qui mana) estant intentant assaltar l'Associació de veïns i veïnes de La Torreta (ja us ho explicaré dimecres, després de l'assemblea de demà dimarts), per contrarestar el poder polític que CiU ha perdut a la Torreta a través d'entitats amigues.

Després de gairebé una hora parlant, vaig sortir amb la sensació (i és una valoració personal) que Esquerra no està agust amb el paper que està jugant. Ens van dir que volien fer canviar la manera de fer política de l'equip de govern i que fos una etapa de participació i més transparència. Però mentre ho deien, no m'ho podia creure, perquè el que realment m'estaven transmetent era que no s'ho creien. I per fer que algú es cregui el que li dius, primer te l'has de creure tú. És més, una de les persones que estava en aquella taula va reconéixer que no anava al ple perquè patia. De què ? De qui ? Jo ho tinc clar. Hi ha mirades que parlen per si soles. De fet, fa unes quantes sessions plenàries que l'únic membre d'Esquerra de la sala és el regidor. Tinc la sensació que estan atrapats, que CiU els té atrapats, i crec que algunes persones d'Esquerra s'estan despertant i adonant d'això. També em sorpren que la seva web i el seu bloc no tinguin gaire activitat i encara em falta sentir algunes explicacions per part dels seus membres respecte a temes com la pujada d'impostos. Repeteixo, és una impressió personal que va més enllà del que es va parlar. Però a vegades, les maneres de dir les coses diuen més que les pròpies paraules.

Espero que s'hagi fet molt feixuc.

Salut i Joan Herrera al congrés!

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Hola,

Jo vaig participar, com a militant d'ERC de La Roca en aquesta reunió que tu comentes. He llegit el teu escrit amb bastanta indignació i voldria fer-te alguns comentaris.

Des d'ERC vam plantejar aquesta reunió de manera constructiva, bàsicament amb dos objectius:

1) Fer-vos saber una desició que havíem pres que d'alguna manera afecta a l'organigrama tècnic de l'ajuntament de La Roca, que comporta una despesa pública, i per tant, entieníem que havíem de ser transparents i tenir una deferència amb els partits del municipi no vinculats amb l'equip de govern.

2) Establir canals de diàleg i de participació amb ICV, d'acord amb la voluntat que ERC ja vam expressar al ple d'investidura, d'aconseguir fer un model de gestió municipal més col.legiat, transparent i participatiu.

Lamento que davant d'un gest d'aproximació envers ICV, se'ns respongui amb un escrit d'una probresa argumental considerable, totalment frívol i fora de lloc, que utilitza publicament el contingut de converses en el marc d'una reunió privada entre dues entitats del municipi, i per últim, i més greu, que falta el respecte a un company d'ERC, al qual hem fet total confiança des de la secció local perque cobreixi un funció molt necessària a
la regidoria de participació i comunicació.

Crec que aquest tipus d'escrits, no només desacrediten a qui els escriu, sinó també a la política en general. Lamento doncs, que la resposta d'ICV al diàleg s'hagi expressat en termes d'enfrontament i insult.

Jordi Escusa
Secretari d'Organització d'ERC de La Roca

Andrés Hidalgo ha dit...

Hola Jordi,

Vàries coses :

1. Aquest és un bloc d'opinió. I expressar la meva opinió és el que he fet. Podem estar d'acord o no. Pot ser quan escric sona més fort que quan parlo, pot ser.

2.- Sento haver-te ofés, però considero que no s'insulta a ningú. Tracto d'explicar les meves impressions (res cintífic), que a l'igual que les opinions, són personals.

3.- L'impressió amb que vaig sortir de la reunió és la que he expressat. Pot ser, i us vaig dir que lloava els intents que fèieu per donar-li un altre caire a l'equip de govern, la vostra intenció era ser més transparents. A mí em va donar la sensació que fèieu públic el pecat per tal que fos menys mortal, i va haver-hi un moment que vaig arribar a aconsiderar que el que perseguiu és la nostra complicitat o el visto bueno en l'operació. pot ser m'equivoco.

4.- Respecte a la privacitat de la reunió tinc que dir-te que ningú m'ho va indicar. Nosaltres, fa bastant temps que fem pública la nostra activitat, i per tant, crec que és lògic que expliqui que ens hem reunit i les meves impressions. Crec que tot el que he explicat i els meus comentaris s'ajusten a la línia que vam mantenir qui vam intervenir d'ICV en la reunió. Sí que he preservat el nom de les persones assistents, però no el que vam parlar. I si hi hagués acta, la publicaria a no ser que s'acordés el contrari.

5. Respecte a la contractació del càrrec, crec recordar que en Dani va intervenir dient que contra la persona no hi ha res. Que esperarem a veure quines són les seves accions per valorar-lo. Com a persona, res a dir. La qüestió és com ens vau vendre el tema. Aquesta persona és un càrrec de confiança d'ERC i, ja que parles de dèbils arguments et dirè que afirmar que per 20.000 € no heu trobat ningú millor, no només és una autojustificació de qui no ha trobat millors explicacions sino que és un menyspreu per la pròpia persona, ja que heu donat a entendre que pot haver-hi altresm però com no ens arriben els diners, ens quedem amb aquest senyor. I això no ho he dit jo. Crec que hauríeu de ser més valents (estil Álvarez) i haver dit que contracteu aquest senyor com a càrrec de confiança, guanyant tant i que farà aquesta feina i punt. I ens haguessim estalviat la polèmica. Intentar justificar crec que és pitjor, ja que, avui he explicat el cas a vàries persones i m'han dit que per 20.000 € estarien disposades a treballar, i almenys una de les persones que conec, amb certa experiència en temes de participació.

Com que entenc que us preocupa la despesa pública, pot ser que aquesta plaça hagués estat publicitad i amb concurs ja que s'hauria cobert per mèrits, i almenys tindriem la sensació que la persona que ha estat elegida justifica el sou. I no estic afirmant que el Sr. del Villar ho farà malament. Ja ho valorarem quan toqui.

6. Respecte a crear ponts per treballar conjuntament, ja t'ho vam manifestar que no hi havia problema en fer reunions. És més, Dani va plantejar que es negaria a seure a la taula amb determinades persones, però jo no tenia inconvenient. Però que siguin temes seriosos. I creiem en reunions de participació, on es parla, s'escolta i es recull i no en reunions de comunicació, on es parla i prou.

7. Respecte al tema de la pobresa de les argumentacions, crec que ja ho he descrit bastant en paràgrafs anterior. Tot el que he explicat ho he argumentat, i a la reunió també ho vam fer. El tema de la pobresa va en funció de qui ho mira. Però cap problema que consideris que dono pobres argumentacions. Pitjor és no donar-ne.

8. La veritat és que em sona a frase feta el que em diguis que desacredita qui fa aquest tipus d'escrits. Jo crec que he explicat des del meu punt de vista i amb les meves opinions el que, en consciència, havia de dir. I generalment, intento seguir a la meva consciència, perquè és la que em deixa dormir tranquil a les nits. Crec que no podeu parlar de desacreditar perquè el vostre vot recolza a unes persones que estan desacreditades en moltes coses.

Torno a repetir que lamento que et sentis ofés (i per extensió als teus companys i companyes), no era la meva intenció ofendre, però si era parlar de la meva experiència en la reunió en to crític, perquè si vosaltres vau sortir animats, nosaltres no.

Salutacions