divendres, 19 d’octubre del 2007

Què és censurable ?

Mesos abans de que en Miquel Estapé fos l'Alcalde de La Roca, vam coincidir a la cargolada de la Festa Major de La Torreta. Entre cargol i cargol i truita de patates vam deixar el politiqueo i vam estar parlant d'informàtica i telecomunicacions. Com tothom sap, en Miquel és un teleco i jo, per qui no hagi llegit el meu perfil, sóc informàtic. Jo l'intentava convèncer de la necessitat de que l'Ajuntament adoptés el programari lliure en tot el que fa l'intercanvi de documentació, que es canviessin en la mesura del possible els servidors a Linux, ja que suposaria un estalvi econòmic i que les impressores permetessin impressions a doble cara per estalviar paper.

També vam estar parlant de quina manera s'hauria de moderar el fòrum municipal. De fet, ja estava encarregada una modificació del fòrum per evitar la publicació immediata ; havia de passar per un moderador. Un moderador és la persona que decideix el que és acceptable i el que no, en base a uns suposats paràmetres objectius, que d'objectius no tenen res. M'explico. En la majoria de fòrums, blocs, portals, etc. on l'usuari pot manifestar la seva opinió ho ha de fer en virtut d'unes normes de comportament. Aquestes normes, com eduació, correció o respecte les acceptem per poder publicar. Cada persona té una concepció del que és l'educació o el respecte i segurament són diferents a les que jo o altre persona poguem tenir. Jo podria fer un article molt irònic parlant d'algú i que aquest algú se sentís profundament insultat o enfadat pel que he escrit. I podria no haver utilitzat cap insult.

A tot això li podem sumar una variable : el moderador. Qui s'encarrega de decidir què es publica i que no també té interioritzats aquests valors, i són diferents de les persones que publiquen, pel que la convivència és complexa. Jo puc publicar un missatge en un fòrum i el moderador creure que està fora dels límits permesos. És molt difícil saber on estan els límits. Es pot dir en un fòrum que un polític és un fill de puta ? Es pot dir en un fòrum que un violador és un fill de puta ? Es pot dir en un fòrum que un veí és un fill de puta ? Tinc la convicció que molt dels lectors i lectores considerarien que dir que un violador és un fill de puta no és tant censurable com els altres casos. També tinc la convicció que sí es censurable insultar a un veí en major grau que a un polític. No tinc el més mínim dubte.

Aquestes qüestions m'han sorgit arran d'una sèrie de fets que han passat en pocs dies. El primer, és que un/a blocaire roquerol (anònim) va deixar un missatge a Crónicas desde Siberia on deia que no l'havien deixat publicar un missatge al fórum municipal publicitant el seu bloc. Em recorda el cas del Bloc del Roquerol, sense activitat avui tot i que l'hem recuperat per tal que escrigui alguna coseta, que va agafar les adreces de la gent del fòrum per tal d'enviar un missatge anunciant el seu bloc ja que no li van autoritzar la seva publicació. Jo sí li he publicat el missatge i l'he fet un link en aquest bloc i a Crónicas desde Siberia.

El segon fet és que ha reaparegut el nostre estimat Jaume J. Domènech, i ho ha fet amb energies. Va contestar un missatge a Crónicas desde Siberia. I a més, va passar-se pel fòrum de La Roca i va deixar alguns missatges que no tenen desperdici, entre ells el fil al César el que és del César . En aquest fil, exposa un missatge que va enviar al fòrum i que no va ser publicat. I és un missatge on explica que els plans de Les Hortes, Maiols-Can Planes i que serviran d'excusa per portar endavant La Molinada. A més apareixen els cognoms de dos persones que van pagar la campanya de CiU i que seran beneficiades pel canvi d'Alcalde : Clascà i Nieto. Aquest missatge no va ser publicat inicialment. Es censurable aquest missatge ? El que s'afirma en el missatge és quelcom conegut : aquestes persones han donat suport a l'actual alcalde i tenen interessos en plans que s'han de desenvolupar. No diu res que no sigui cert. De fet, és un tema vox populi a qui ningú s'havia atrevit a posar-hi els noms per escrit. Però m'agrada més la resposta d'en Gregori Conill Clascà, que pel que sembla forma part del gabinet de propaganda de l'equip de govern, en que el convida a que alhora de trasladar una opinió s'hauria de mesurar molt les paraules (sic) i que vigili amb els noms i cognoms de les persones que vostè fa sortir, pot generar gravisims problemes per vostè mateix (sic). Probablement es referia a problemes legals, però llegit tal qual sembla un diàleg d'el Padrí. Molt interessants també les altres respostes i les referències al sabó.

Tercer. Comentar també el cas del meu bloc. La veritat és que jo publico tot el que arriba sempre i quan es respectin aquestes normes i valors dels que he parlat. A dia d'avui, no he hagut de tirar res enrera, ni al meu bloc ni a Crónicas desde Siberia. I hem publicat algunes que ens han tocat la moral, però és el risc de qui obre un espai de participació. No tothom està d'acord amb el que penso i pensa la gent d'Iniciativa. De fet, jo tinc alguns plantejaments que xoquen frontalment amb altres dels companys d'ICV i que discutim de tant en quant (un dia en podem parlar). I així ha de ser.

Per últim suggerir només que en el fòrum municipal no es publiquin les adreces o es faci d'alguna manera (tinc algunes idees) per tal que la gent que fa spam no les pugui agafar. Publicar una adreça de correu electrònic a qualsevol pàgina és fer que entri en bases de dades per que ens trametin correu brossa de la Viagra, el Xalax o el Fith Bank.

Salutacions!

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Es ofensiu dir, que tot el text inicial sembla un proleg per acabar publicitant el missatge del Domenech, antic regidor del PSC a la Roca, i que em sembla que sigueu sent un satelit del PSC?

Siusplau, teniu llibertat d'expressió, l'useu, la respecteu i la defenseu...ara tan sols us falten les idees (noves) a expressar...

Anònim ha dit...

Anònim,permetim que li digui que ICV no és un satelit del PSC. Caldria dir que ICV és un partit comunista que nomès compleix amb les ordres de Madrid.

ICV de la Roca nomès ha fet que tirar 100 anys enrere a la Roca. Quants milions, senyor Hidalgo, n'ha tret els d'ICV dels ciutadans de la Roca?

Potser li convé publicar aquest missatge, o potser no. Així és la vostra (comunista i socialista)llibertat d'expressió.

Andrés Hidalgo ha dit...

Hola,

Primer dir-vos que volia fer una reflexió sobre el tema de la censura arran del missatge del Sr. Domènech. Igual que tú, tinc dret a opinar de qualsevol tema, i aquest em va semblar curiós, sobre tot quan recordo en varis plens, el Sr. Álvarez va acusar al Sr. Estapé de censurador.

Sento que pensis que som un satel·lit del PSC. Amb el PSC hi ha bones relacions, però ells són un partit i nosaltres altres. Hi ha punts de coincidència i també diferències. És com dir que ERC és un satel·lit de CiU.

Anònim 2

Hauries d'informar-te millor ja que no conéixes la història d'Inicativa : Iniciativa evoluciona del Partit Socialista Unificat de Catalunya, un partit que res té a veure amb el Partit Comunista d'Espanya. El PCE té una branca a Catalunya que és el PCC. Iniciativa per Catalunya sempre ha estat un partit català que no ha tingut referent fora de Catalunya. Es va federar amb Izquierda Unida i fa uns anys va trencar aquestes relacions precissament, per que no volia que s'imposés res des de Madrid. I així va néixer Esquerra Unida i Alternativa a Catalunya. A Madrid, tenim grup parlamentari propi diferenciat d'Izquierda Unida. Ah, i per cert, ICV no és un partit comunista. PSUC és un partit comunista que està integrat dins ICV. Les coses pel seu nom, per favor.

Suposo també que no estas insinuant que hem guanyat diners amb la nostra estada a l'Ajuntament ? Dir això és, per una banda, reafirmar que no tens ni idea del que parles i per l'altra si consideres que hem ectuat malament i ICV ha ficat la ma a la caixa, et convidem a que ens posis una denúncia i ho demostris.

Per últim, dir-te, que si algú està portant està deixant enrera 100 anys La Roca és l'actual equip de govern, fent que el jovent hagi de marxar de La Roca o desmuntant les millores en serveis socials. Si fos per les intervecions d'un regidor d'un exregidor d'ERC, a La Roca hi hauria muralles per tal d'evitar el creixement. Clar que si no hagués crescut La Roca no hi hauria excusa per augmentar el sou de l'Alcalde a 63.000 €. És curiós.

Salut!

Anònim ha dit...

Anonimo 1

Es divertido que en una opinión sobre la censura, opinión de Andrés, aparezca alguien que saque a relucir la pertenencia de una persona a un partido determinado. ¿Es que los militantes o simpatizantes de partidos no podemos opinar libremente?. ¿Tú opinión es ajena a tu ideología o pertenencia a un partido?

También es digno de gran elogio pasar del tema censura a que te tachen de satelite. Es muy fácil comentar, hablar o verter opiniones sobre lo que generalmente se desconoce y este me parece un caso manifiesto.

Supongo que eres vecino del municipio y recordaras que ICV se presento a las elecciones de 1987 enfrentándonos a una mayoría de gobierno de PSC, que por cierto la mayoría de sus miembros se pasaron luego a CiU (viva los principios ideológicos y las ideas). Por favor documéntate y recuerda la historia, busca antiguas Revistas de Roquerols y después si quieres discutimos el tema.

Evidentemente a nivel de ideología estamos más cercanos a las ideas del PSC que a las de otros partidos con representación en el municipio, pero también te debo manifestar que existen muchos puntos de desacuerdo. Si compartiéramos ideología creo que nos podríamos ahorrar un partido.

Creo que en el caso de la libertad de expresión nos debes una disculpa, nosotros respetamos y respetaremos siempre las ideas de los demás aunque no las compartamos, en los foros creados por ICV o por simpatizantes existe total libertad de expresión. Tenemos ideas e ideología, nos presentamos con ellas y las defendemos, pueden gustar o no pero son las nuestras.

Salud.

Dani Martín

Anònim ha dit...

Anónimo 2

En los manuales de historia existe una frase que creo que se puede aplicar a tú comentario: quien no conoce su historia esta condenado a repetirla. Por tú opinión tengo que manifestarte que tienen un vacío en tú conocimiento de historia política de España y del partido comunista en particular y no digo nada sobre el comentario “ICV de la Roca nomès ha fet que tirar 100 anys enrere a la Roca” . Gracias por suponer que ICV ha tenido tanta incidencia en lo que ha ocurrido en nuestro municipio desde el año 1987, creo que es un comentario que se califica por si solo y te recomiendo que leas y te ilustres sobre la historia de nuestro pueblo ¿Cómo estaba? Cómo está? Y ya veremos como queda después del mandato 2007-2011.

Te agradezco que reconozcas que ni somos, ni hemos sido, ni seremos satélites del PSC y podríamos añadir que de nadie (entendiendo nadie como los distintos poderes fácticos del municipio).

Respecto a la historia recordarte que actualmente ICV se define como un partido ecosocialista adscrito a los verdes europeos y no a ninguna internacional socialista o comunista. Tengo que reconocerte que también en ICV militan personas que se definen como comunistas, yo soy militante del PSUC por ejemplo, pero desde su fundación no tiene ningún vinculo con decisiones tomadas en Madrid, las decisiones se toman en las Comisiones Políticas Nacionales, permanentes, etc.

Respecto :”Quants milions, senyor Hidalgo, n'ha tret els d'ICV dels ciutadans de la Roca?”. En primer lugar me gustaría manifestarle como afectado que verter esta opinión desde el anonimato no me parece una actitud muy valiente.
Sr. Anónimo yo milito en el PSUC desde antes de 1974 y en ICV desde su fundación y le puedo contestar con firmeza y rotundidad que nadie, repito nadie, de ICV se ha quedado con un céntimo de euro de un ciudadano de la Roca. Nuestras contabilidades son públicas y auditadas anualmente, somos el único partido que no ha tenido ningún problema con la sindicatura de cuentas, etc. Sabe que me recuerda la frase aquella “difama que algo queda”, si usted sospecha algo lo que debe de hacer es denunciarlo en un juzgado pues robar es un delito….pero difamar también.

Y si nosotros entendemos la libertad de expresión de esta manera, pero no se decirle si es una libertad de expresión socialista o comunista es la nuestra y es nuestra forma de entenderla.

Salud.

Dani Martín

Anònim ha dit...

Hi ha gent a aquest poble que pensem ICV es satel·lit de PSC igual que ERC es sate·lit de CIU.

Els electors ens basem en aquella informació que rebem dels propis partits, mitjans de comunicació, i obviament dels fets consumats.

En aquest sentit, considero normal que molta gent opini que (en aquest poble) quan el PSC guanya i necesita recolzament será ICV qui finalment pactarà, igual que ha passat amb CIU, quan ho ha necesitat, que ha pactat amb ERC.
La historia recent ens mostra aixó...
Lo extrany seria que aquests dos partits, aprenguesin a dir que no als dos partits grossos per una vegada. (Extrany i interessant.)

I si continuo en aquesta direcció i entrant en una orbita extraterrestre i paranormal per aquest poble, més sorprenent seria que els dos partits petits tinguessin major i més directa comunicació.

I retornant a un món més real...
Si no voleu que la gent pensi que sou satel·lits, demostreu el contrari i sapigueu dir que no als partits grans. Genereu la vostra propia informació (el teu post em sembla un exemple de "satelització" al psc tambe), i la vostra propies idees.

Es qüestió de valentia.

Anònim ha dit...

HOLA HIDALGO ME ALEGRO DE CONOCERTE
SOY LA NUBE DE LA ROCA DEL VALLES
PRIMERO DECIRTE QUE NO ME QUISE HACER PROPAGANDA DE MI BLOG EN EL BLOG -DESDE SIBERIA- ES LA VERDAD ME CENSURARON, CREO QUE UNO ES LIBRE DE DAR SU OPINION, COMO TU BIEN DICES SI ESCRIBES TU EMAIL, YA NO DIGO EN EL FORO; TU SABES QUE ESTAS A LA VISTA DE TODOS LOS QUE QUIERAN ENVIARTE SPAM COMO INFORMATICO QUE ERES SABES DE SOBRAS QUE HAY GENTE QUE SE DEDICA LAS 8 HORAS DEL DIA A RECOGER EMAILS POR TODA LA RED. (TAMBIEN, POSIBLEMENTE LO SABRAS ALGUN DIA,CUANDO TU PLATO DE COMIDA SALGA DEL ESTADO)QUE YA NO ES TAN FACIL HABLAR ABIERTAMENTE CUANDO TRABAJAS PARA EL .Y POR ULTIMO,SI ERES TAN DE IZQUIERDAS Y TAN ECOLOGICO DEBERIAS MIRAR LAS ETIQUETAS ANTES DE COMPRAR TUS CAMISETAS, YA QUE ESTAS COLABORANDO
CON LA EXPLOTACION DE NIÑOS EN BANGLADESH O LA CHINA
NOS VEMOS TENGO GANAS DE HABLAR CON UN GENIO COMO TU!!!!!!!

Andrés Hidalgo ha dit...

Hola Gior

El tema de publicar en el foro de La Roca está definido de esta manera. Para publicar, nombre y dirección de correo electrónico. Esta norma la impuso Miquel Estapé en su dia y se mantiene. Cada uno en su casa hace lo que quiere. Para publicar debemos pasar por ese trámite. Si no estamos de acuerdo, no se publica.

El tema de las direcciones de correo electrónico es muy complejo. Es verdad que hay gente (o programas) que se dedican a ir recogiendo las direcciones, pero tambien hay soluciones para evitar que se puedan acceder a ellas. Es cuestión de tener voluntad.

Me ha costado pillarlo pero al final he cogido la insinuación de que mi plato, algún día, saldrá del estado. Mira que te digo : NO! No tengo intención de hacer de la política mi trabajo. Yo ya tengo mi negocio y bastante me ha costado levantarlo como para cambiar. Yo empecé a militar en ICV con 16 años y nunca he querido hacer carrera, y te digo que oportunidades no me han faltado, pero no es esa la vida que quiero llevar.

Por el tema de las camisetas, verás, tienes razón. Exigiré a mi proveedor que no sean "Made in China", pero será complicado ya que la mayoría del textil viene de allí.

Y por último, gracias por considerarme un genio. Sólo soy una persona con inquietudes y ganas de hacer cosas.

Un abrazo.

Andrés Hidalgo ha dit...

Hola Gior,

la verdad es que anoche miré las camisetas de Crónicas desde Siberia y en ningún sitio he encontrado el "Made in China". Sí que en el reverso de la camiseta hay escrito un número de CIF de España.

Saludos.