dilluns, 25 de febrer del 2008

Jo voto útil. Jo voto Joan Herrera

Ja ha començat la campanya electoral per conformar el nou govern d'Espanya. Ens esperen 15 dies de promeses, ofertes, rebaixes i bones intencions. Segons l'enquesta de la Cadena Ser, el PSOE està 1,5 punts del PP. En el diari Público, la distància és de 2,2 punts. Sembla que el vot està molt polaritzat entre amdos candidats.

Haig de reconéixer que l'eslògan del PSOE si tu no vas, ellos vuelven el trobo molt encertat ja que aquest és un sentiment generalitzat al carrer. Molta gent m'ha dit que votarà per tal que el PP no guanyi. És el que s'anomena el vot útil. I aquest vot útil va majoritariament al PSOE, tot i que comença a haver-hi noves línies de pensament.

El passat divendres vaig a anar a dinar amb la meva cosina que estudia a Barcelona, i entre converses sobre temes familiars i Harry Potter, vam passar inevitablement per la política. Em va dir que el seu vot no aniria en la línia de qui millores propostes faci. El seu vot és contra el PP en general, i contra Mariano Rajoy en concret. El que em va sorprendre és que em plantegés que el seu vot tampoc aniria al PSC-PSOE. És una altra manera d'entendre el vot útil.

Partim de la constatació, segons les enquestes, que cap dels dos grans aconseguirà la majoria absoluta. Això obligarà a pactar o governar en minoria. Per governar en minoria, s'haurà d'arribar a acords concrets amb vàries formacions i això comporta una activitat negociadora constant. Jo intueixo que la llista més votada serà la del PSOE, però no considero que el voto útil sigui el que anirà a aquesta formació.

Aquesta ha estat una legislatura en la que el PSOE ha portat a terme molta política social, com la llei de matrimonis entre persones del mateix sexe o una llei de dependència que sobre el paper està molt bé però a la pràctica no disposa dels recursos que necessitaria, a més de que algunes comunitats autònomes les han boicotejat. Moltes d'aquestes lleis han sortit endavant amb valuoses aportacions d'ICV/EUiA. A més, ZP va obrir la ma a Esquerra, que durant un temps va tenir certa influència a Madrid. Però com Esquerra no sap mai si juga a govern o oposició (i ho ha demostrat moltes vegades al Parlament de Catalunya o ho fa a La Roca del Vallès com més endavant us explicarem) i té canvis d'actitut sobtats, ZP va deixar de freqüentar-los i va canviar de grup d'amics ; els amics de CiU. I ho van escenificar en aquella famosa apretada de mans a La Moncloa entre Zapatero i Mas. Jo ja tinc clar quines són les preferències del president.

I no sé si ha traït el subconscient a CiU però ja estan venent la pell de l'ós abans d'have-lo caçat. Han dit que si volen govern a Madrid han de deixar que a Catalunya governi la llista més votada ; CiU. O sigui, que si ZP vol ser president, aquest ha de tallar el cap a Montilla. Els que sempre han acusat al PSC de sucursalista volen obtenir el poder a Catalunya a Madrid. Si més no, curiós. Després han dit que si no s'ha entés, que si està fora de context. El de sempre.

Està clar que el vot útil, el que anirà a parar al PSC-PSOE per tal que no governi el PP, servirà perquè Zapatero arribi a ser president amb els vots de CiU. Podria ser que aquell rumor que situaba en Duran i Lleida com a ministre es farà realitat. El vot útil al (suposat partit d'esquerres) PSOE anirà perquè al govern hi hagi la dreta. Però no ens enganyem, el PSOE no es tan progre com ens ho volen vendre. Està intentant comprar el nostre vot amb una paga anual de 400 €. ¡ Què barato el venem ! Si a això li sumem els 2500 € per naixement, en poc temps tindrem tots a casa noves teles de plasma de 40 polzades. Pitjor és la proposta del PP de reduïr els trams de l'IRPF. Això sí que és una reforma que beneficia als poderosos. Només s'ha de veure el fitxatge del Sr. Pizarro, que quan es parla del seu èxit sempre s'esmenta que va donar molts dividends al seus accionistes quan era president d'Endesa. Molt trist. Seria millor que l'éxit es mesurés en el grau de satisfacció dels clients i no en els beneficis.

Jo votaré útil, votaré en Joan Herrera. Perquè Iniciativa és la única formació que garanteix que es faci una política d'esquerres. Això és vot útil. S'ha dit que nosaltres (la gent de més a l'esquerra del PSOE) som la consciència del socialisme. Som qui recorda als socialistes que s'han de fer polítiques d'esquerres de veritat. Amb una esquerra de veritat forta, es pot garantir veritables polítiques socials, polítiques de redistribució de la riquesa, reacionalització dels recursos i sentit comú en la política, cosa que últimament està en desús.
El vot útil de veritat no deixarà que el govern giri a la dreta. Aquests 4 anys, en Joan Herrera ha desenvolupat una gran tasca i és moment que tinguem una esquerra forta perquè en Zapatero no s'ha enterat encara que, pot ser oficialment no hi ha una crisi econòmica, però s'estan tancant empreses, creix l'atur, pujen els tipus d'interés i la gent té problemes per omplir la nevera. Donar una generosa caritat de 400 € no és la solució. Necessitem algú que aporti solucions als problemes de la gent del carrer. Idees noves i amb enginy de qui no està condicionat pels poderosos. Aquest algú és Joan Herrera i els companys i companyes d'Iniciativa per Catalunya Vers - Esquerra Unida i Alternativa. I sobre tot recordeu que fem política real, sense condicionants, perquè la nostra gent, no deu favors a ningú.

Salut!