dimarts, 8 d’abril del 2008

La solidaritat és la tendresa dels pobles

Amb motiu de la V Setmana de la Solidaritat que avui comença a La Roca del Vallès i en que es desenvoluparan diversos actes, activitats i xerrades, vull aprofitar per parlar d'un projecte en el que m'he involucrat i que m'agradaria poder-vos explicar.


Tinc una amiga, Silvia, que és mestra a l'escola Guixot de Sabadell. En aquesta escola neix l'ONG Fundació Quetzal (web en obres a dia d'avui), amb la finalitat inicial de treballar amb les comunitats indígenes dels marges del llac Atitlán (qui ha estat, diu que és el llac més bonic del món), a Guatemala.

Les tasques desenvolupades per la Fundació Quetzal sobre el terreny han estat vàries, però la més important ha estat la construcció d'un menjador escolar, per tal que els nens i nenes de les comunitats que van a l'escola puguin fer almenys un dinar al dia. També han estat responsables de que a la zona hi hagi un ambulància i han ajudat a la reconstrucció dels pobles arran de la destrucció per part de l'huracà Stan l'any 2005.

Menjador a San Juan La Laguna. Fotografia
feta per la gent de l'Esplai l'Esquirol de Sabadell
l'any 2006. Podeu veure més fotos i diferents posts al
bloc de L'Esquirol a Guatemala.

Per a la meva amiga Silvia, aquest serà el seu 8è. any que viatja a Guatemala i és la responsable que jo i altra gent ens haguem enrolat en aquest projecte solidari amb molta il·lusió. Un grup d'una veintena de persones del Vallès Oriental, Occidental i del Barcelonès marxarem aproximadament un mes a Guatemala a treballar amb les comunitats indígenes de Guatemala.

Del meu entorn, a més de la Silvia, hi aniran també dos metgesses. La nostra tasca sobre el terreny es desenvoluparà en diferents àmbits. Les mestres (totes són noies) aniran a les escoles i al menjador. Les metgesses, aniran a l'hospital i al centre d'educació especial. La resta, ens anirem repartint on faci falta, com en el menjador, en la reconstrucció de vivendes o la intendència. Una parella de fotògrafs que també estaran, s'encarregaran de documentar de manera fotogràfica l'activitat que es porta a terme.

Per deformació professional, fa uns mesos vaig tantejar la possibilitat de portar a Guatemala alguns ordinadors portàtils que algunes empreses i persones a les que he explicat el projecte han ofert. Altra gent també han ofert coses, com pantalles i camisetes perquè poguem fer activitats d'estampació de xamarretes o col·laborar venint a donar formació de soldadura. L'acollida de la iniciativa de que portem ordinadors ha estat bona i actualment en disposem de cinc portàtils que viatjaran a Guatemala per tal de quedar-se a les escoles. Portarem ordinadors portàtils ja que aquest any no s'envia contenidor. Anys enrera, s'omplia un contenidor i el portava a Guatemala. El problema era que sempre desapareixia alguna cosa a l'aduana, per no parlar de les taxes i comissions que es van haver de pagar l'últim any. Aquest any no s'enviarà contenidor, pel que si volem portar informàtica, haurà de ser portàtil i els farem entrar com a equipatge de ma.

Aquesta iniciativa de portar ordinadors portàtils a Guatemala la vaig explicar a la comissió de joves del PIC (Programa d'Intervenció Comunitària), a la qual pertanyo i vaig proposar fer uns tallers per tal que els joves de La Torreta (i de La Roca per extensió) poguessin ajudar en la revisió, instal·lació i configuració d'aquests equips, amb la mirada possada en quatre objectius ; vehicular activitats per a joves, rebre formació en noves tecnologies, donar a conéixer al jovent els moviments de solidaritat i fer que participin d'un projecte real que s'aplicarà sobre el terreny i que pot donar vida a moltes persones. I l'entrega i utilització dels equips la documentarem de manera fotogràfica i ho penjarem a Internet perquè tothom que hagi col·laborat vegi que la feina que ha desenvolupat, serveix per a molta gent. Sembla que va agradar entre els membres del PIC i ja estem treballant en la seva organització.

Des d'aquí faig una crida a tothom que tingui un portàtil que no utilitzi, que sàpiga que se li pot donar una nova vida per tal que altres persones el puguin utilitzar a milers de quilòmetres d'aquí. I no només cal que siguin portàtils, si teniu ratolins o qualsevol dispositiu informàtic (targetes de xarxa, unitats usb, etc.) de petit tamany que no utilitzeu, ens ho podeu fer arribar. També recollim material sanitari com guants, gases, cotó, etc.., pel que si en teniu, ha ho sabeu, podeu contactar amb mí al meu correu andres.hidalgo@gmail.com.

Si tot va com hauria de ser, el dijous 10 d'abril, a les 17:00 hores, al Centre Cultural de La Torreta (CC_LT) es farà el berenar comunitari (al programa de la V Setmana de la Solidaritat està equivocat i diu berenar de tastets del món) i hi haurà una petita exposició fotogràfica de l'activitat de la Fundació Quetzal. Encara està per confirmar, però quan ho tingui, ho penjaré.

Aquí us he fet cinc cèntims del projecte solidari amb el que col·laboro i del que ja són partíceps més de 500 persones. Esperava el moment per explicr-vos aquest projecte, i el marc de la V Setmana de la Solidaritat de La Roca del Vallès, crec que és l'adient.

El proper diumenge 13 d'abril es farà la caminada popular a benefici de "La Escuelita", que us recomano que hi participeu.

Actualització 09/04/2008 11:07

Sembla que ja tenim 2 portàtils més, cosa que eleva el total a 7 unitats.

Respecte al tema de l'exposició, confirmar que dijous hi haurà uns pòsters amb fotografies de l'activitat de la Fundació Quetzal al Centre Cultural de La Torreta, a partir de les 17:00 hores.



Sense res més que dir-vos de moment,

Salut i endavant!