dijous, 7 de maig del 2009

Setmana de la Solidaritat

Hola,

aquesta setmana s'està portant a terme la Setmana de la Solidaritat (podeu consultar el programa aquí). Durant aquesta setmana s'estan desenvolupant variades activitats relacionades amb la solidaritat, la cooperació i el fet de compartir i ajudar.

Enguany, m'he vist involucrat de manera molt activa en aquestes activitats, que a La Torreta ja vam començar la setmana passada. Us poso en antecedents.

L'escola de La Torreta, amb una AMPA molt activa, em va proposar que agermanessim l'escola del barri amb una escola de la zona de Guatemala en la que jo vaig estar com a cooperant el passat estiu. Vaig fer les gestions oportunes juntament amb la presidenta de la ONG amb la que col·laboro, la Fundació Quetzal, i es va decidir que l'agermanament es fes amb el "Colegio Mixto Parroquial San Pablo". Aquesta escola està localitzada a San Pablo La Laguna, un poble que té el trist honor de ser el que té el major índex de desnutrició infantil de tot Guatemala, i probablement dels més alts de tota Amèrica. Aquesta escola té moltes mancances però no perd l'objectiu de que l'escolarització arribi a tothom, inclús a la gent amb menys recursos.

El CMP San Pablo és una escola amb la que comparteixo un fort lligam sentimental (a l'igual que amb la gent de San Pablo La Laguna) ja que la meva tasca com a cooperant la vaig desenvolupar en aquest poble de manera gairebé exclusiva, als matins com a professor i tècnic, muntant una aula d'informàtica i formant alumnes i professors en temes informàtics i a les tardes, com a dinamitzador, desenvolupant variades activitats amb nens i joves.

Vaig ser convidat a una reunió de l'AMPA per parlar de l'escola amb la que s'agermanaria el CEIP La Torreta i els hi vaig explicar com era l'escola, les persones que allà estudien i treballen i quina era la situació socioeconòmica de la zona. Després, l'AMPA va explicar el seu projecte ; agermanar totes dues escoles i crear un pont de comunicació entre els alumnes d'ambdues escoles. A partir d'aquest objectiu, van explicar una sèrie d'activitats que tenen com a finalitat crear un fons d'ajuda pel CMP San Pablo. I la idea és que jo faci de pont entre totes dues escoles par tal de que s'estableixi un canal de comunicació entre els nens i nenes i les families.


Les activitats ja les vam començar la setmana passada i us les explico :

Taller de pulseres.

Durant dos dies, i amb l'inestimable col·laboració de Laia i Maribel es va fer un taller on es va ensenyar als nens i nenes més grans de l'escola a fer pulseres amb variades tècniques. Aquestes pulseres es vendrien al mercat solidari que es faria més endavant.







Mural solidari

Els més petits van poder crear un mural a base de mans pintades. Cada nen i cada nena van poder escriure el seu nom i després inmortalitzar la seva emprenta al mural.






Mandala

A la plaça de Vallderiolf es va crear un gran mandala de 9 metres de diàmetre que la gent de La Torreta, especialment els nens i nenes, vam acabar de dibuixar. S¡ha volgut que aquest mandala sigui el símbol d'agermanament entre les dues escoles i en ell hi figuren referències a la nostra terra com la bandera de Catalunya i al nostre barri, com la miranda, però també a Guatemala, amb la seva bandera i al llac Atitlán, amb els tres volcans que l'encerclen. Durant aquesta activitat, a petició de l'AMPA, vaig instal·lar una paradeta amb productes d'artesania i cafè de Guatemala i es van vendre també les pulseres que s'havien fet la setmana anterior al taller amb els nens i nenes. La Tudi, membre de l'AMPA, va ser l'artista que va crear aquest maravellós mandala.








En totes aquestes activitats, els membres de l'AMPA han col·laborat molt activament i he tingut l'oportunitat de conéixer gent amb la que ha estat un plaer compartir el temps com la Tudi, la Iolanda, en Marcos o l'Estefania.

Berenar de tastets

Aquesta activitat està per fer (la farem avui dijous) i l'organitza el PIC tot i que l'AMPA col·labora gustosament. En aquest berenar, de gran èxit l'any anterior, veïns i veïnes de La Torreta aporten quelcom per berenar de la seva terra. El passat any vam aconseguir una trentena de postres i berenars que anaven des d'Argentina a la Xina, passant per tot un ampli assortit de postres nacionals. Després del berenar, es projectarà un video on el jovent de La Torreta parlarà de solidaritat i a l'acabament, es farà un petit col·loqui. Mentre duri la projecció i el col·loqui, els més petits podran fer tallers relacionats amb la solidaritat. Jo hi col·locaré de nou la parada amb productes de Guatemala.


A part de tots aquests actes, destaco que dissabte, a partir de les 11:00 hores es podran veure exposats els vehicles del Dákar i després hi haurà una taula rodona moderada pel roquerol César Alcalá i amb la participació, entre d'altres de Marc Coma, Nani Roma o Josep Maria Servià. El mateix dissabte es farà una obra de teatre (amb posterior col·loqui) al Centre Cultural de La Torreta (CC_LT) a les 21:00 hores.

Per últim, diumenge, es tancarà la Setmana de la Solidaritat d'enguany amb la caminada a benefici de "La Escuelita" de El Salvador.

Salutacions!