dijous, 20 de març del 2008

Àrea Residencial Estratègica de La Torreta

El passat dimarts, l'equip de govern ens va reunir al CC_LT (Centre Cultural de La Torreta) per tal de parlar de la futura ARE (Àrea Residencial Estratègica) de La Torreta, que s'ubicarà al sector de Can Granota, entre el torrent del Ramassar i a tocar gairebé la Ronda Sud.

Una Àrea Residencial Estratègica és una zona que la Generalitat vol que es desenvolupi i urbanitzi amb un 50% de vivenda pública i serveis. I ho vol fer de manera immediata ; en un plaç d'uns 4 anys. Les ARE estan regulades per un decret llei de la Generalitat de Catalunya i que concedeix a aquesta ple dret per sobre dels Ajuntaments. Aquest és una aposta del president Montilla per dotar de vivenda pública (fins a 90.000) tota Catalunya, i pel que tinc entés, el mateix Montilla ha avisat als consellers de que qui es mogui no surt a la foto (i a més, s'emportarà una patada al cul).

L'ARE de La Torreta representa la construcció de 709 vivendes en 4 anys, de les quals, el 50% serà amb algun tipus de protecció. 709 vivendes suposa una edificació de 50 vivendes per hectàrea, molt per sobre de la densitat actual de La Torreta. La contrapartida d'aquest pla és que obtindrem nous la millora d'equipaments actuals i la construcció de nous com la zona esportiva (parlaven de piscina i pavelló), espais assistencials com un casal d'avis, una nova escola i fins i tot un institut. I també seria molt ràpid : en uns 4 anys ja que la llei que regula els ARE permet fer-ho molt ràpid.

La veritat és que considero que crear 709 vivendes a La Torreta en 4 anys és una bogeria que suposaria crear un nou barri que, inicialment, seria complicat integrar amb l'actual ja que tot es faria en “la zona nova” i no s'actuaria en el global de La Torreta. També és veritat que sense que a La Torreta arribi nova gent, no es poden disposar de nous serveis i equipaments. Això ens porta a que és necessari el creixement per tal de poder aconseguir millores.

La reunió de dimarts va estar presidida per una taula en la que estaven l'Albert Gil, en Gabriel Parra, en Rafael Ros, en Manel - xèrif- Álvarez i en Jordi Fortí. Les intervencions per part de l'equip de govern les van fer exclusivament en Gabriel Parra i l'Alcalde. En Manel Álvarez, només es va dedicar a passar les diapositives del powerpoint, cosa que s'agraeix, ja que amb la seva intervenció podria haver obert la caixa dels trons. Suposo que volien donar sensació d'unitat, i per això van anar els caps pensants municipals, curiosament tots homes.

Primer va intervenir l'Alcalde, i ens va passar un powerpoint estructurat en dos fases :

El tren orbital

Resulta que la justificació per instal·lar l'ARE a Can Granota és que hi haurà una estació del tren orbital a La Torreta, més concretament, a la zona del Ramassar. Ens van ensenyar una plànos (que no vaig veure perqué des de l'última fila, la veritat és que es veia poc). Inicialment aquesta parada no existia, però fent una estació, es justifica la instal·lació d'un ARE ja que ha de portar associat un pla de mobilitat. Pel que sembla, primer es farà l'ARE (4 anys) i després l'estació (entre 8 i 10 anys).

ARE

Se'ns va explicar que era i com la Generalitat, el dimoni i causant de totes les plagues del nostre temps, volia trepitjar-nos el coll, passant per sobre dels nostres drets com a poble. Però no patiu, que l'Alcalde ha parlat amb el Conseller de Medi Ambient i ens ha salvat de moment. Va explicar que el Conseller s'havia compromés amb ell a que si l'Ajuntament i els veïns no estem d'acord, que no el tiraran endavant. La veritat és que a mi, no m'han arribat les mateixes noticies, però donem-li el benefici del dubte.

També ens van portar uns dibuixets que havien fet uns arquitectes de com creuen ells que hauria de desenvolupar-se el pla. La idea de l'Ajuntament és desenvolupar el pla en uns 25 anys, més o menys, quan els meus futurs fills, acabin la universitat.

Va haver-hi també una bateria de números per tal d'intentar convencer a l'audiencia de que no es necessita vivenda pública. I ho van fer amb unes taules que diuen que de les sol·licituts fetes l'any passat, de La Torreta només hi havien 98. I d'aquestes, només 4 compleixen els requisits, pel que perque hem de fer vivenda pública per 4 persones. Si amb les 100 que es faran a tota La Roca ja n'hi haurà prou. Em va semblar entendre que quan més petites siguin les promocions lliures, menys vivenda pública.

L'exposició de l'Ajuntament va ser bastant pobre. Van justificar-ho dient que no han tingut temps i que encara no tocava parlar d'això, però jo tinc la sensació de que està més pensat del que creiem. Volen tirar més a vivenda unifamiliar que plurifamiliar i en petites promocions, pel que la vivenda pública també es reduirà. A més, si es dilata en el temps, més tard tindrem els equipaments.

De l'exposició de l'Alcalde, destacar tres perles :

  • Va donar les gràcies per l'assistencia en una afany de participació. Ens podrien haver convocat també per escoltar el que li haviem de dir respecte a l'aturada del CEIP i l'escola bressol de La Torreta.
  • Va fer una defensa dels propietaris i constructors dient que pobrets, hauran d'invertir molts diners en molt poc temps, perquè s'hauran de millorar els accessos a la ronda, fer la urbanització... em va fer gràcia que no defensés amb tanta passió als empresaris del mercat de divendres, els paradistes.
  • Resulta que les parceles de Can Granota tenen varis propietaris (alguns presents a la reunió) i que a alguns els interessa moure'ls. Crec que se li diu especulació. Durant alguns moments, vaig tenir la impressió que no es defensava als ciutadans i ciutadanes de La Torreta si no a un grup de persones i/o empreses que ténen interessos en la zona.

M'ha arribat també que l'Alcalde va oferir que es fes l'ARE a La Molinada. Sembla que últimament, tot va a parar allà : el casal d'avis, les vivendes de Maiols-Can Planes. Proposo també un aeroport, la ciutat esportiva del Barça i tot connectat per vàries parades de metro de la línia 2.

Després vam passar a les intervencions. Es va veure de tot.

La primera interveció va ser d'un conegut senyor, que parlava un idioma propi, i que va llustrar la intervenció de l'Alcalde. Només va faltar que sortís a donar-li un petó al front. Molt curiós l'argument per posicionar-se en contra : si ho fa la Generalitat vindran les multinacionals a fer les construccions. Amb la proposta de l'Ajuntament, es donarà feina a les constructores de la comarca. Curiós, sí.

Van seguir altres intervencions. Unes enfocades a resoldre dubtes sobre el projecte. Altres, a donar arguments per poder frenar a la Generalitat. Les menys, per fer veure que si no hi ha nous veïns i veïnes, no hi haurà nous equipaments ni millores dels actuals, i que es necessiten amb urgència.

La última intervenció va ser d'un veí que va assenyalar que certes persones de La Torreta han anat dient que aquestes vivendes que es faran seran per negres, moros i per portar gent de barris degradats de Barcelona. Se suposa que per guanyar adeptes a la posició en contra. Si només un 4% de les sol·licituts de La Torreta acompleixen els requisits, veig més complicat que molts nouvinguts arribin als criteris ja que moltes families viuen molt per sota del que seria el recomanable. L'Alcalde va respondre assenyadament que les vivendes seran sortejades per la Generalitat i obertes a tothom que vulgui venir a viure a La Roca, que de fet, La Torreta està formada per molta gent vinguda de fora.

Totes les respostes van ser a càrrec d'en Gabriel Parra i en Rafael Ros, que van contestar totes i cada una de les intervencions. Ningú més de la taula va obrir la boca en cap moment.

Sembla que hi ha unanimitat en que el pla de la Generalitat és desmesurat, però al meu entendre, poques alternatives queden. Si no haguessim abandonat el consorci que es va signar el seu dia per tal de fer una planificació conjunta amb Granollers, probablement aquesta situació no s'hagués donat, ja podriem haver anat a la Generalitat dient que estem treballant el tema i a més, podriem haver establert els criteris d'urbanització nosaltres.

La conclusió del raonament que he elaborat d'aeroport en aeroport aquests dies ha estat que d'una banda, necessitem els equipaments. Aquests equipaments no poden venir si no hi ha un augment de població. L'augment de població que ens proposa la Generalitat és totalment desmesurat, i el de l'Ajuntament és a massa llarg plaç i tampoc veig clar que s'hi vulgui fer vivenda pública. Quina és la solució ? Hem parlat de moltes coses, entre elles que es podria presentar un ARE alternatiu amb una densitat de 20 vivendes per hectàrea, que és prou raonable per la zona. I que sigui de ràpida construcció, perquè el que necessitem és millorar els serveis i que hi hagi vivenda pública. Però en Julio Caña crec que va donar amb una solució molt bona que potser és la que s'hauria de portar a la Generalitat : acceptar l'ARE però no restringir-lo a La Torreta. Que sigui per a tot el municipi. Repartir les 709 vivendes entre els tres nuclis. Em va semblar una molt bona idea.

A més, hauriem de ser hàbils i no buscar la confrontació, i si finalment es tira endavant aquest projecte, hauriem d'intentar obtenir millores per a La Torreta vella, com les millores de l'aigua, enllumenat i transport d'electricitat.

Més endavant, se'ns convocarà de nou per tal d'informar-nos de les novetats.


Salut i endavant.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi no me extraña nada que Federico que ha hecho campaña por Ros ahora defienda también los intereses de los promotores inmobiliarios que han dado todo su apoyo a Ros (Nieto, Clascà, …) y que no tienen ningún reparo en decirlo públicamente y en aparecer los actes y en el vídeo de propaganda de CiU.

Por cierto sabes como llaman a Clascà sus trabajadores: “el Alcalde”, porque es el que manda en el Ayuntamiento.

Anònim ha dit...

Jo també veig molt bé que es reparteixi l'ARE als tres municipis de La Roca, però en penso que l'actual equip de govern no comparteix el nostre parer...
Com vols que portin vivenda social a Santa Agnès on tenen (sabut per tots) més ampli suport electoral?.Vols dir que agradaria a la gent de Santa Agnès?, no faria abaratir els seus super-ultra-mega-mil.lionaris terrenys i vivendes per la proximitat al Roca Village que tan i tan critiquen?.
La Torreta, en canvi, es més obrera i més votant d'esquerres. Doncs allà ja està bé!. Que la gent de la Torreta es molesta per els lògics problemes de convivència de la vivenda social: DONCS MILLOR!... Que un bon dia per densitat de població s'independitza o, més lògic, s'afegeix a Granollers: MILLOR, QUE MILLOR, QUE MILLOR!
(Tot això segons el seu criteri obviament...).
Per què creus tú que no es fa a segons on???.
Vaja jo no tinc cap bola màgica, però sé sumar i dos més dos són quatre... o cinc segons en Ros (i si qui suma és en Alvarez 7, 8 o ves a sapiguer...).
Un petó. Balbina